- Szczegóły
- Opublikowano: niedziela, 13, listopad 2016 22:33
- nauczyciel przedszkola
"Kulinarne przygody przedszkolaków"
Październik i listopad to okres wytężonej pracy starszych przedszkolaków. W grupie „Gumisie” oprócz poznawania liter, cyfr, pierwszych prób pisania, poznawania jesiennej odsłony przyrody, czy wielu zadań w ramach diagnozy przedszkolnej, znalazło się również miejsce i czas na kulinarną przygodę. Przygotowując się do finału ogólnopolskiego dnia „Śniadanie daje moc” mieliśmy kilka ciekawych „przystanków”. Najpierw grupa poznawała zdrowotne zalety owoców oraz wykonały plakat zachęcający do ich spożywania. Nie obyło się również bez inspiracji kulinarnych. Dzieci nauczyły się, jak zrobić zdrową przekąskę, tzw. owocowego jeżyka.
Następnie grupa zawitała w krainie warzyw – poznawała ich smak, kształt, zapach oraz znaczenie w codziennej diecie. Uzupełnieniem „warzywnego” tematu było upieczenie zdrowego ciasta marchewkowego. Zabawa i nauka w jednym. Dodatkowo – smaczna nauka! Przy omawianiu walorów zdrowotnych warzyw, owoców, przetworów i dań z ich wykorzystaniem nie mogło zabraknąć elementów savoir - vivre, a konkretnie nauki nakrywania do stołu. Mam nadzieję, że nauka nie poszła w las i szybko nadarzy się okazja do wykazania się nabytymi umiejętnościami. Kolejnym etapem przygotowującym do finału akcji „Śniadanie daje moc” była wycieczka do młyna zbożowego, poznanie procesu powstawania mąki, kasz i otrębów. Właściciel młyna oprowadził nas po wszystkich zakątkach, ciekawie opowiadał o swojej pracy, a wszystko oczywiście z zachowaniem zasad bezpieczeństwa ( przy wyłączonych maszynach). A podczas kolejnych zajęć dzieci poznawały różne rodzaje kasz, mąki, płatków oraz zbóż, których się je produkuje. Grupa poznawała również 12 zasad zdrowego żywienia, które opracował Instytut Matki i Dziecka. Grupa poznawała również różne rodzaje nabiału, poświęciliśmy też trochę czasu na poznawanie różnych rodzajów aktywności fizycznej. Dzieci próbowały nawzajem zachęcić się do ruchu opowiadając o swoich dodatkowych zajęciach i zainteresowaniach: piłce nożnej, judo, taniec i balet. Wszystko to odbywało się z udziałem szklanki zdrowej wody mineralnej.
Zakończeniem naszej dotychczasowej przygody kulinarnej był dzień „Śniadanie daje moc”. Mogliśmy w nim uczestniczyć dzięki bardzo dużemu zaangażowaniu rodziców. To Oni zrobili zakupy, wspólnie z wychowawcą zaplanowali menu, pomagali podczas przygotowania śniadania i porządkowali klasę po „imprezie”. Ten dzień był bardzo pracowity. Najpierw spotkaliśmy się z przedstawicielką Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Olkuszu Panią Eweliną Bączek oraz Panem Łukaszem Szlęzakiem (właścicielem restauracji „Sadyba” w Wolbromiu). Nasi goście zachęcali przedszkolaki do zdrowego odżywiania, do spożywania warzyw i owoców, nabiału. Nakłaniali również do zjadania np. owoców wraz ze skórką ( jeśli oczywiście jest jadalna) oraz zjadania skórek z pieczywa. Drodzy rodzice! Skórka z chleba też jest jadalna i ma wiele zalet. Przypominajcie o tym dzieciom. Po spotkaniu z gośćmi przystąpiliśmy do przygotowania śniadania. Były kanapki z twarożkiem, jabłkowe kraby, owocowe jeżyki, jajeczne łódeczki i myszki, owocowe wyspy, koktajle, gąsienica z ogórka i mozzarelli oraz inne smakołyki. Zanim jednak skosztowaliśmy efektów pracy dzieci i rodziców, nadszedł czas na podsumowanie akcji wspólnie z innymi grupami i klasami 1 – 3. Nasza grupa zaprezentowała się w krótkiej rymowance o jedzeniu i piosence pt. „Jarzynowy wóz”. Po oficjalnym zakończeniu akcji mieliśmy wreszcie czas na „pałaszowanie”. Było pysznie, zdrowo, kolorowo! Mamy nadzieję, że zdrowe nawyki żywieniowe na stałe zagoszczą w domach naszych przedszkolaków!
http://www2.zs.wolbrom.pl/aktualnosci/przedszkolne/406-kulinarne-przygody-przedszkolakow.html?font-size=smaller#sigProGalleriab9f13f6b19